Φρεντς μου, μια σκέψη μόνο πιθανώς και μάπα, επειδή βλέπω πολλή συζήτηση για όσ@ μεταβαίνουν από το X στο BlueSky ή δεν ψήνονται καν να διερευνήσουν τι υπάρχει έξω από τα corporate ΜΚΔ.
-
Φρεντς μου, μια σκέψη μόνο πιθανώς και μάπα, επειδή βλέπω πολλή συζήτηση για όσ@ μεταβαίνουν από το X στο BlueSky ή δεν ψήνονται καν να διερευνήσουν τι υπάρχει έξω από τα corporate ΜΚΔ.
Όταν έχεις μάθει να παίρνεις έτοιμη από αλλού την τροφή σου ή να στη φέρνουν κάθε τόσο με ντελίβερι, να αγοράζεις τα ρούχα σου από την άλλη άκρη του κόσμου χωρίς πολλά πολλά, να μην σε κόφτει και πολύ τι γίνεται με τα προσωπικά σου δεδομένα, να θεωρείς ότι η παραγωγή είναι κάτι άλλο από σένα, όταν στην τελική αναθέτεις πάντα την υπόθεσή σου σε άλλους, όταν εξοικειώνεσαι με το να παραχωρείς διαρκώς όψεις της αυτονομίας σου έναντι διαφόρων διευκολύνσεων, όλα αυτά εδραιώνουν μια νοοτροπία.
Οι παραδοσιακές πλατφόρμες αποτελούν προέκταση — ή ακόμα και τη βάση αν θέλετε αυτής της νοοτροπίας. Δύσκολα κάποι@ θα κάτσει να διαβάσει, να ασχοληθεί, να καταλάβει, να κάνει optimise τα άπειρα και όντως χαοτικά (στην αρχή, τουλάχιστον) εργαλεία του #Fediverse.
Τα παραδοσιακά μέσα είναι κάτι σαν all inclusive ξενοδοχείο, με το επιπρόσθετο ίσως για ορισμέν@ μπόνους ότι τους επιτρέπει να επεκτείνουν και να εξαργυρώνουν το πολιτισμικό τους κεφάλαιο. Για άλλ@, τα παραδοσιακά μέσα παραμένουν πεδίο εξάσκησης πολιτικής και δε θέλουν να αποχωρήσουν ακόμη. Δεκτό, μόνο που αργά ή γρήγορα, θα τους κάνει νομίζω έξωση ο αλγόριθμος.
-